Tradiţii şi obiceiuri

Tradiţii şi obiceiuri

 

TRADIŢII ŞI OBICEIURI

Iñtërnâtiônàlizætiøn

Comuna Rodna este recunoscută prin arhitectura populară (case de lemn din evul mediu, prelucrarea artistică a lemnului), arta populară (cojocăritul, straiele tradiţionale) şi instalaţiile tehnice populare (mori de apă).

 

 

MEŞTEŞUGURI TRADIŢIONALE

Vărăritul - arderea în cuptoare a pietrei de var (un anumit tip de calcar). După răcire, în combinaţie cu apa, se formează o pastă utilizată la spoirea caselor, la prepararea mortarului de zidărie sau la tencuit.

Cărbunăritul - obţinerea cărbunelui de lemn (a mangalului), într-un loc amenajat numit „milărie”.

Tâmplăria

Cazanele de țuică

 

 

OBICEIURI ŞI FOLCLOR

 

Colindatul - se colindă în ajunul Crăciunului şi al Anului Nou iar de Bobotează colindă numai etnia rromă.

Pluguşorul - are loc în ajunul Anului Nou şi este un obicei strâns legat de tema plugăritului adică a începutului aratului şi prin aceasta el a reprezentat chiar practica magică a primei brazde.

Alduitul - sfârşitul (încheierea) urărilor de fericire şi sănătate făcute în Ajunul Anului Nou, făcut de către copii (considerați cei mai puri membri ai comunităţii).

Datini de Anul Nou:

-calendarul de ceapă, creanga de măr, uşile deschise şi focul nestins, bătutul talgerelor, legatul parilor, răzimatul lemnelor, cunoaşterea ursitului în oglindă sau apă, legatul socului, fărşanul.

Obiceiuri de nuntă

În ceremonialul nunţii întâlnim grâul sub diferite forme (Cununa grâului):

-colăcei aşezaţi între clopoţei la steagul de nuntă

-spice de grâu în steagul de nuntă

-colacii de cununie ce se ţin de către taroste deasupra capului mirilor în timpul cununiei in biserică

-boabe de grâu aruncate de către socăciţă deasupra mirilor la intrarea acestora în sala de nuntă după care se dă miresei o pâine în care este înfipt un cuţit

-găina naşilor este înfiptă cu picioarele într-o pâine şi cu aceasta se strigă la găină

-dupa ce se rupe gâtul găinii şi se pun banii în cioc, gâtul găinii se înfige într-o pâine şi se dă socăciţei drept răsplată pentru strigătura la găină.